Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) is positiever geworden over de economische vooruitzichten van Nederland. De firma verhoogde vrijdag de verwachting voor de ‘rating’ van stabiel naar positief.

Volgens de kredietbeoordelaar vertoont de economie in Nederland op steeds meer vlakken herstel, onder meer door een stijging van inkomens en de verbetering van de arbeidsmarkt. Ook wordt er weer meer geïnvesteerd. Door de positieve verwachting is de kans één op drie dat de beoordeling, die nu op AA+ staat, de komende 24 maanden omhoog gaat als de economische verwachtingen voor de middellange termijn blijven verbeteren.

S&P voorziet dat de Nederlandse economie tot en met 2017 met gemiddeld 1,7 procent zal groeien op jaarbasis. Wel zal de inflatie dit jaar 0,1 procent negatief zijn. Voor volgend jaar denkt de firma dat de prijzen in Nederland met gemiddeld 1 procent zullen stijgen.

Overheidstekort

Daarnaast verwacht de kredietbeoordelaar dat de overheid de financiën nog verder op orde zal brengen, waardoor het overheidstekort kleiner wordt. Dat zal zelfs gebeuren zonder de geplande verkoop van ABN AMRO. Het kabinet besliste juist vrijdag dat de staatsbank de komende jaren in delen naar de beurs gaat.

S&P verlaagde de rating van Nederland in november 2013 naar de huidige AA+. Dat is één stap onder de hoogst haalbare beoordeling: AAA (Triple A). Bij de twee andere toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody's en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren wel de hoogst haalbare status. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken om geld te lenen op de financiële markten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl